Vrh
 

Blog

Priprema za školu- proverite kroz nekoliko zadataka da li je vaše dete spremno za školu

Septembar se približava, vreme je da proverite da li su vaši mališani spremni za polazak u školu. Napisaćemo nekoliko zadataka koje možete iskoristiti u proceni Vašeg deteta.

 

Kako da znam da li je dete spremno za čitanje i pisanje?

Da bismo znali da li je dete spremno za čitanje i pisanje, moramo proceniti njegovu sposobnost analize i sinteze glasova u reči, odnosno percepciju glasova. Najjednostavniji način da to uradimo jeste da probamo da igramo igru „Na slovo na slovo“.  Zadatak je da Vam dete nabroji što više reči na određeni glas, npr. L. Ako je dete uspešno u ovoj igri onda prelazimo na malo teži zadatak.

  • Kada ja kažem S-  O – K šta sam rekao ( B- I-  K ; M – I – Š) i sl.
  • Kada ja kažem PAS koje je tu prvo slovo, zatim drugo i treće.

Ako je dete uspešno i na ovom zadatku prelazimo na duže reči (reči od 4 i više slova). Dete koje je spremno za veštinu čitanja i pisanja neće imati problem na uzrastu od 6 godina da percipira sve glasove u reči.

Veština koja je važna za buduće školarce jeste veština neposrednog verbalnog pamćenja. Ovu veštinu možete ispitati tako što ćete detetu dati zadatak da ponovi za vama određeni broj reči ili brojeva.

Ponovi za mnom kuća, drvo, sto, trava, nebo!

Ponovi za mnom 2, 7, 1, 3, 5!

Nakon ovih kratkih reči možete preći na ponavljanje cele rečenice.

Npr. Ponovi za mnom;  Kiša je pada celu noć, ulice su mokre.

Jesen je vreme kada lišće opada sa drveća. I sl.

Probajte da dete reprodukuje 2 broja unazad.

Npr. Kaži unazad  5, 9

 

Takođe važno je ispitati veštinu odloženog verbalnog pamćenja. Zadatak je isti kako i prethodni samo ovog puta dete ne ponavlja za Vama odmah nego nakon 10 sekundi ili nekoliko minuta.

 

Da biste ispitali grafomotorne veštine potrebno je da obratite pažnju na koji način dete drži olovku u ruci a zatim da mu date zadatak da nacrta krug, kvadrat, trougao, nekoliko brojeva kao i crtež ljudske figure. Na uzrastu od 6 godina dete bi trebalo da uspešno izvrši ovaj zadatak.

Pojam broja na ovom uzrastu treba da se razvija tako što ćemo stimulisati pravljenje skupova, brojanje pojedinačnih predmeta, gde poslednji broj koji izgovorimo pokazuje koliko predmeta ima ukupno. Npr. stavimo nekoliko igračaka ispred deteta i brojima zajedno 1, 2, 3, 4  koliko je to igračaka, to je 4.

Pitajte dete da broji od broja 4 do broja 9.

Pitajte dete da broji unazad od 9 do 3.

 

Važno je da je dete dobro orijentisano u prostoru. Pojmovi kao što su napred i nazad, gore i dole, levo i desno treba da budu poznati detetu i da se na nalog pravilno orijentiše u prostoru.

Npr. Marko napravi jedan korak napred a zatim dva koraka u levu stranu.

Podigni desnu ruku i idi 2 koraka u nazad

Pipni levom rukom desno oko

Pipni desnom rukom levo koleno

Bilo bi poželjno ispitati da li dete može da hoda po nacrtanoj liniji prsti-peta.

Da li dok skače može da dodiruje suprotna ruka suprotno koleno?

Da li može da hoda 2-3 metra unazad?

 

Na uzrastu od 6 godina dete ne bi trebalo da ima bilo kakve probleme u aspektima ponašanja, socijalnog kontakta i zajedničke pažnje.

Ukoliko sumnjate da Vaše dete ima poteškoće sa ponašanjem, pažnjom ili ostvarivanjem socijalnog kontakta kako sa decom tako i sa odraslima u smislu izbegavanja kontakta pogledom, agresivno ponašanje ili distraktibilna pažnja potrebno je da se javite stručnjaku radi prevencije, dijagnostike i odgovarajućeg tretmana.

Master defektolog logoped

Aleksandar Zlatić

Kontaktirajte nas na email lingualogos@gmail.com ili putem broja telefona: 011/630-3319 065/55-222-44 062/206-216
Nema komentara
Dodajte komentar
Ime*
E-mail*
Website