Vrh
 

Blog

10 interesantnih činjenica o bebama

Vaše bebe nisu fantastične samo u Vašim očima. Bebe su prave  vredne “pčelice“ koje rastu i razvijaju se velikom brzinom i sposobnije su nego što to možemo da zamislimo.

 

1.Bebin mozak raste jako brzo

Beba ima puno toga da nauči u prvoj godini života što objašnjava tako brz razvoj mozga u prvih 12 meseci. Do kraja prve godine bebin mozak će se udvostručiti.

2.Njihovo čulo sluha je super osetljvo

Novorodjenče možda ne vidi najbolje u početku ali zato ima vrlo sofisticirano čulo sluha, tako da je beba sposobna da locira izvor zvuka već 10 minuta nakon rodjenja.

3.Imaju odličan smisao za humor

Bebe imaju divnu osobinu da u svemu pronadju nešto smešno. Od smešnih lica, do bacanja hrane sa njihovih visokih stolica za hranjenje (iznova i iznova…). U proseku smeju se oko 300 puta dnevno, za razliku od odraslih koji se smeju svega u proseku 60 puta dnevno.

4.Bebe ne plaču sa suzama

Zaista, bebe kada se rode ne plaču stvarne suze. Prave, emocionalne suze javljaju se izmedju drugog i četvrtog meseca života.

5.Imaju više kostiju od odraslih

Čudno ali istinito. Bebe su rodjene sa oko 300 kostiju. Medjutim, odrasli imaju samo 206. Kako odrastaju mnoge kosti npr.  lobanje se spajaju i srastaju u jednu kost.

6.Sve bebe govore istim jezikom

U periodu brbljanja sve bebe koriste iste glasove, bez obzira gde žive i koji jezik govore roditelji. Kasnije dolazi do gubljenja glasova koji se ne koriste u okolini u kojoj beba odrasta.

7.Rastu veoma brzo

Bebe će do šestog meseca udvostručiti težinu koju su imale na rodjenju. To objašnjava zašto su uvek gladne.

8.Potreban im je Vaš dodir

Bebe žude za dodirom i to sa dobrim razlogom. Studije pokazuju da bebe koje su imale dovoljno fizičkog kontakta kada porastu imaju bolju pažnju, memoriju i bolju sposobnost učenja. Tako da sada imate pravi izgovor da što više mazite Vašu bebu.

9.Vole Vas od prvog dana

Od samog početka razlikovaće Vaš glas od drugih i naravno preferiraće ga. Takodje, beba može da Vas prepozna i po Vašem mirisu.

10.Bebe imaju refleks za plivanje

Bebe imaju prirodni refleks da plivaju prvih četiri do šest meseci života. Nakon toga ovaj refleks se gubi i veština plivanja se mora pažljivo naučiti.

Kontaktirajte nas na email lingualogos@gmail.com ili putem broja telefona: 011/630-3319 065/55-222-44 062/206-216
Nema komentara
Dodajte komentar
Ime*
E-mail*
Website