Vrh
 

Pitajte logopeda

Kontaktirajte nas na email lingualogos@gmail.com ili putem broja telefona: 011/630-3319 065/55-222-44 062/206-216
Komentari
 • Anonimni

  18 juna, 2013 at 2:00 pm

  Postovanje,
  zbog licnih razloga i licnog razvoja pocetkom ove godine krenuo sam da trazim koji je moj visegodisnji problem sa teskim razumevanjem procitanih tekstova. Mislio sam da imam neki problem sa koncetracijom, sto u nekim trenucima i imam ali nije to bio generalan problem. Bio sam na razgovoru sa dva lica gde su me na kraju uputili kod logopeda i gde mi je potvrdjena disleksija. I ako je to bila nezvanicna kontrola, doktorica je rekla da je 100% disleksija kroz razgovor i nekoliko testova sto sam uradio.
  Tada sam informisao vise o ovom problem sa kojim su se mnogi soucili a mnogi nikada ni saznali da imaju ovaj problem. Shvatio sam da sam 80% procitanih stvari koja deca imaju imao sam i ja tokom svog odrastanja: ruzan rukopis, krivudanje tokom pisanja, gutanja reci i slova, jako tesko citanje naglas, tesko razumevanje i shvatanje procitanih tekstova, matematika celog zivota losa itd. Ti problemi su se i odrazili na moje opste skolovanje i intelektualno napredovanje.

  Da skratim pricu. Ok danas pisem, kada citam naglas to je u granici normale ali razumem 10-15% sta citam (npr. kod logopeda sam citao pricu naglas za decu 2,3 osnovne i nisam znao da prepricam sta sam citao sa sigurnocu), kada citam u sebi (samo subvokalizacijom razumem sta citam ne i preletanjem ociju preko reci jer ne mogu da povezem reci samo indetifikujem rec) bude jasno u tom trenutku ali kako odmice tekst ja ispadam iz toka i razumevanje i sustine procitanog i a ono sto mi ostane u secanju je samo da sam nesto citao na tu temu a prepricavanje istog je skoro pa nemoguce tako da mi ostane u razumevanju mozda oko 30-40% od teksta do teksta sta citam u sebi a mozda i manje samo nisam realan prema sebi.

  Interesuje me Vase misljenje, kolko Vi mozete da mi pomognete po ovom pitanju s obzirom da sam stariji i odrastao neznajuci moj problem kao ni moji roditelji, kako bi izgledale konsultacije i eventualno neki trening, kolko bi kostalo itd.
  Zamolio bi Vas za paznju i da mi kazete sta moze da se uradi i kolko mogu da napredujem.

  • Logoped

   18 juna, 2013 at 5:39 pm

   Postovani Dejane,

   mogu da zakljucim da je iz opseznog objasnjenja koje smo dobili od Vas definitivno rec o vrsti disleksije koju zovemo semanticka disleksija.
   Vase godine nisu problem za otpocinjanje tretmana, mozda su u Vasem slucaju pozitivan faktor, obzirom da zrelost donosi i vecu motivisanost za rad i prevazilazenje teskoca.
   Svakako da ce adekvatnim tehnikama uz strucnu pomoc logopeda rezultat biti neizostavan, ali u kojoj meri ce se problem prevazici i kontrolisati zavisi od doslednosti u radu, motivisanosti kao i adekvatnom koriscenju tehnika za citanje.

   Srdacan pozdrav,

   Katarina i Jasmina

  • Mara

   13 decembra, 2021 at 7:30 pm

   Postovani, dete od 3,5 godina pocelo je da muca periodicno, ali se to u poslednje vreme pogorsalo i dovelo do toga da dete pojidine reci ne moze da izgovori, one koje u sebi sadrze drugi suglasnik L ili G rcimo ugalj, Aleksa, olovka.

 • Nena

  16 septembra, 2013 at 11:43 am

  Postovani, kako detetu od 2,9 meseci objasniti kako da govori u prvom licu. Kada nesto hoce ona na primer ne kaze hocu jabuku, nego Mija hoce jabuku.

  • Logoped

   24 septembra, 2013 at 9:59 pm

   Postovana,

   Izmedju druge i trece godine dete pocinje da usvaja zamenice „ja“, „ti“, „mi“, ali jos uvek moze da govori u trecem licu.
   U ovom periodu struktura rečenice se širi, dete proširuje telegrafski izraz u kratku, gramatički ispravnu rečenicu
   – kod razumevanja su intonacija i ritam nekad važniji i od samog sadržaja
   – rado sluša govor odraslih
   – izvršava dvostruke naloge („idi u… i donesi…“)
   – do kraja treće godine ispravno izgovara sve samoglasnike i suglasnike: p, b, m, n, j, t, d, k, g, v, h, l, f, c
   -u izgovoru još uvek moze da zamenjuje neke suglasnike koji su mu teži (okluzivima „t“ i „d“ npr.
   „šuma-tuma“, „žaba-daba“)
   – poseduje vokabular od 250-500 reči, dok ih istovremeno razume mnogo više
   – imenuje predmete na slikama i delove tela
   – imenuje određene pojave i ponašanja
   – opisuje slike i radnje; prepričava priču uz slikovni materijal
   – razvija slušno pamćenje uz ponavljanje pesmica
   – upotrebljava prisvojne zamjenice: „moje“, „tvoje“, „naše“
   – koristi glagolske oblike za sadašnjost i prošlost
   – krajem treće godine dete koristi rečenicu od tri do četiri pa i više reči, koristi imenice, glagole, zamenice, prideve, priloge i veznike; govor je gramatički sve precizniji
   – razlikuje količinu (jedan,dva, puno)
   – u grupi predmeta prepoznaje najmanjeg i najvećeg
   – mehanički broji do četiri…

   Ako procenite da Vase dete ima sve razvojne karakteristike u skladu sa normama koje smo naveli, onda nemate razloga za brigu. Ukoliko imate bilo kakvu nedoumicu mozete nas kontaktirati i zakazati pregled i savetovanje sa strucnjacima u nasem centru.

   Srdacan pozdrav,

   Katarina Andjelkovic dipl. defektolog-logoped
   Jasmina Vujovic dipl.defektolog-logoped

 • Miki

  6 maja, 2014 at 8:35 pm

  postovana, moja djevojcica ima 3,5 godine. Vec skoro godinu dana u navratima je prisutno
  mucanje.prvi put se javilo kada mi se poceo primjecivati stomak,potom kad je dobila brata. Sada
  (Pola godine nakon prinove)mucanje se u sedam dana toliko intenziviralo da jedva govori, pri tome je
  jako toga svjesna (sto u literaturi ne stoji) ima i tikove i u posljednjih nekoliko dana sapce dok
  govori. Logoped je rekao da se radi o jako teskom obliku za koji je tesko dati prognozu. Uz to je dijete
  jako inteligento za svoj uzrast. Pitanje: da li uzrok moze biti treci krajnik i da li je zaista kod tako
  Malog djeteta nemoguce postici poboljsanje? Jako smo zabrinuti jer ne znamo kako se postaviti.
  srdacan pozdrav

  • Logoped

   15 maja, 2014 at 9:01 pm

   Poštovana,

   Pre svega, želeli bismo da Vam napišemo nekoliko karakteristika mucanja. Mucanje se kod dece može javiti kao faza u razvoju, koja traje otprilike mesec dana, nakon čega se spontano povlači. Ono se javlja kao posledica neusklađenosti potrebe deteta da se izrazi, i njegovog leksičkog fonda, koji je još uvek oskudan.
   Ukoliko se disfluentan govor nastavi i nakon ove faze, to je prvi znak koji ukazuje na potrebu za logopedskim radom sa detetom, kako bi ovladalo tehnikama koje mu mogu pomoći da prevaziđe svoju teškoću. Dakle, postoje metode čijom primenom mucanje može da se prevaziđe, premda se i u tom slučaju povremeno mogu javiti oscilacije u fluentnosti govora, u zavisnosti od različitih faktora koji utiču na dete.
   U Vašem slučaju, s obzirom da dete ima 3,5 god. najvažnije je da savlada pravilne tehnike disanja i da ih koristi, kako bi moglo da samo kontroliše grč koji se javi pre nego što će zamucati. Vi kao roditelj morate biti strpljivi u iščekivanju detetovog odgovora, ne prekidati ga, ne govoriti umesto njega reči koje ne može da izgovori. Atmosfera u porodici bi trebalo da bude opuštena, bez tenzije i koliko Vam uslovi dozvoljavaju što više kvalitetnijeg vremena u ovoj fazi provodite sa Vašim starijim detetom.
   Savetujemo Vam da se obratite logopedu, kako biste detetu pružili podršku i pronašli za njega najadekvatniju tehniku ovladavanja mucanjem. Mucanje se ne može javiti kao posledica postojanja trećeg krajnika.

   Lingua Logos tim

 • Maja

  25 jula, 2014 at 12:36 pm

  Poštovani,
  Radim kao novinar i kada preslušavam snimke mojih tekstova prednjenepčani suglasnici zvuče jako praskavo i to smeta uvu. Dakle, Š,Č i DŽ su najveći problem. Postoji li način da to ispravim? Inače, imam 25 godina.

  • Logopedi

   1 avgusta, 2014 at 3:22 pm

   Poštovana,

   Kada je u pitanju nepravilna artikulacija glasova, godine ne predstavljaju problem, ukoliko osoba želi da ispravi svoj govorni poremećaj.
   Tačno je da kod odraslih osoba postoji duži automatizam određenog načina izgovora glasova, ali takođe postoji i veća svest i motivacija za rad.
   Dakle, uz pravilnu postavku glasova, vežbe logomotorike i pravilnog izgovora kritičnih glasova u rečima, rečenicama i spontanoj konverzaciji, Vaša teškoća može biti uspešno prevaziđena.
   U našem Centru, u radu koristimo i digitalni logopedski set (Behringer), koji pojačava frekvencije svakog glasa srpskog jezika pojedinačno, što dodatno olakšava i ubrzava proces ispravke nepravilnog izgovora glasova, jer omogućava osobi da čuje tačno onaj glas koji ima teškoću da izgovori.

   Lingua Logos tim

 • Biljana

  14 novembra, 2014 at 11:33 am

  Poštovani

  Moj mali bratanac 22.01.2015. puni tri godine. U periodu od jedne do dve godine proveo je u Rusiji sa majkom, i nakon toga vratio se u Srbiju. Od kada je došao ima probleme sa govorom. Preciznije nece da prica, ili govori samo mam, tata, baba…li na dva sloga reci…mene zove Bbi, moju setru Nana, bombone bobo….kada mu kazem da kaze neku rec primecujem da se napinje i da mu je tesko da prelomi preko usana, i onda pocne da objasnjava rukama. Čak se i naljuti kada mu kazem hajde da pričamo.Obicno mumla i ispusta neke krike koje ne lice na slova.

  Unapred zahvalna na pomoci

  Biljana Paunov
  zabrinuta tetka

  • Logopedi

   8 decembra, 2014 at 1:37 pm

   Poštovana Biljana,

   Na osnovu napisanog, ne možemo Vam precizno odgovoriti kakvo je stanje govorno – jezi
   kog razvoja kod Vašeg bratanca, ali je evidentno da postoji kašnjenje u odnosu na hronološki uzrast. Dete od dve i po godine bi trebalo da se izražava jednostavnim frazama i prostim rečenicama, da upotrebljava imenice, glagole i zamenice, kao i predloge u svom govoru. Stoga je neophodno da se uradi procena istog, od strane stručnog lica.
   Tok govorno – jezičkog razvoja je individualan kod svakog deteta, nemamo informaciju kada je Vaš bratanac progovorio, niti da li je postojala stimulacija tokom boravka u Rusiji. Kod neke dece, prelazak u drugo govorno – jezičko područje u periodu intenzivnog jezičkog razvoja može uticati negativno.
   Takođe, reakcija odbijanja da govori kod Vašeg bratanca je prirodna. Dete kod koga svi drugi aspekti razvoja prate hronološki sled, shvata da je neuspešno u iskazivanju sopstvenih potreba i da je njegovoj okolini teško da ga razume, pa se onda povlači i nije motivisano za verbalnu komunikaciju. Ono što je važno, i na šta bi trebalo obratiti posebnu pažnju, jeste kakvo je razumevanje deteta. Ukoliko ono dobro razume stvari koje mu se govore, uz adekvatnu stimulaciju, ovaj zastoj se može prevazići.
   Slobodno nam se obratite za svaku precizniju informaciju.

   Srdačno,
   Lingua Logos tim

 • Jerin

  1 decembra, 2014 at 4:53 pm

  Pozdrav imam devojcicu koja u februaru puni 4 god.Nemogu da kazem da prica lepo,jer je sa neke 3 god pocela da prica,dotle je sve razumela ali kao da je bila lenja i nije htela da prica.Naravno pricala je njenim jezikom,sada prica relatovno sve,ali neki put u zelji da sto pre kaze nesto zabrza pa je tesko razumemo sta je htela reci.Cesto je ispravljam kad kaze Kabuka,ja kazem Jabuka,ona opet kabuka,ja joj kazem kazi j ona ga kaze kazi jabuka,ona ponovi tad ali sledeci put ce oper reci kabuka.Ima tako reci koje je izokrenula,muz i ja je razumemo ali glupo se osecam kad nam dodje neko a ona izokrene rec.Nisam je vodila kod logopeda jer je sam cekala da ce biti bolje,mogu Vam reci da je i razmazena mnogo kad hoce da bude dobra i da slysa moze,tako isto i kad prica neki put super a neki put se glupira.Ne znam ni sama,dal ima to veze inace je jako pametna i bistra,ali ne znam dal zbog razmazenosti to ponekad radi.Inace muz radi u inostranstvu pa kad dodje posle 3 meseca dopusti joj sve.Volela bih da me posavetyjete sta da radim,i da li bi trebala da posetim logopeda.Pozz veliki.

  • Logopedi

   8 decembra, 2014 at 1:39 pm

   Poštovana,

   Ukoliko se kod Vaše ćerke prva reč razvila između druge i treće godine, to ukazuje na kašnjenje u govorno – jezičkom razvoju. U tom periodu dete bi već trebalo da imenuje obične predmete (lopta, sat, lutka…) i da se izražava prostim rečenicama. Takođe, u svom rečniku bi trebalo da ima prosečno 300 reči.
   Primer koji ste naveli, supstitucija (zamena) određenih glasova u rečima (Kabuka umesto Jabuka), kao i želja da nešto kaže, a ne može, usled nedostatka reči u leksičkom fondu, tipična je kod dece koja su u fazi intenzivnog govorno – jezičkog razvoja na mlađem hronološkom uzrastu u odnosu na Vaše dete.
   S obzirom da nemamo informaciju na koji način Vaše dete izražava svoje potrebe, da li u svom govoru koristi samo reči, ili koristi prosto – proširene rečenice u svakodnevnoj konverzaciji, savetujemo Vam da odvedete dete na procenu kod logopeda, kako bi tačno utvrdio stanje govorno – jezičkog razvoja kod Vašeg deteta, i kako bi Vam dao smernice na koji način da ga stimulišete. Takođe, ukoliko Vaše dete nema naviku da u svom primarnom okruženju obavlja određene zadatke, rad u strukturisanoj situaciji, sa stručnjakom, bi bio od velikog značaja u inicijalnoj fazi podsticanja govorno – jezičkog razvoja, i motivisanja Vašeg deteta na verbalnu komunikaciju.
   Slobodno nam se obratite za sve dalje informacije.

   Srdačno,
   Lingua Logos tim

   • Jerin

    11 decembra, 2014 at 1:04 am

    Mnogo Vam hvala na odgovoru,svakako cu potraziti pomoc,od logopeda.Prica ona,tokom celog dana,ne zatvara usta,svakim danom sve vise i vise,razgovaramo.Razume ona sve sto joj se kaze,samo neki put u trenutku kad pozeli da prica s nekim kao da jedva ceka da sve kaze i onda zabrza i polo je ne razumem ni ja,a ni neko drugi.hvala Vam puno.

 • Jelena

  9 marta, 2015 at 9:42 pm

  Postovani, imam sina 3 i po godine, koji ima problem sa govorom. Naime, ima bogat fond reci ali ih skracuje ili pogresno izgovara. Proste recenice su razumljive za okruzenje, ali ako hoce nesto da objasni tolikl sve zbrza, skrati i poremeti red reci, da ga niko ne razume. Kad ga teram a svaku ponaosob izgovori, moze, ali sve zajedno je nerazumljivo. Isto i kad recituje pesmice svaka 3 rec je tacna. Vodila sam ga sa punih 3 kod logopeda u dz vracar, jer su mi sugerirali da ne dolazim ranije (mislim na logopede sa Vracara), i zena ga nista nije ni pitala, niti terala da nesto prica, nego nam je rekla da je sve ok i da idemo kuci. Sad sam vec prilicno zabrinuta i vodicu ga sledece nedelje negde, jer mi okolina skrece paznjuda bi trebalo da dete bolje govori za svoj uzrast. Ne ide u vrtic, planramo od maja da ga upisemo. Vrlo je znatizeljan i 100 pitanja postavi na dan, ali slozenije i prosto prosirene recenice mu ne idu od ruke, odnosno slabo koristi priloge, predloge i veznike. Nadam se da nisam okasnila, ali da li je moguce da je to blazi oblik disfazije, obzirom da znam dvoje dece sa tim problemom ( jedno skoro uopste ne govori, ali sve ostalo je u fantasticnom redu i drugo dete koje je skoro kao autisticno), a moj sin je daleko i od jedne, a i od druge situacije. unapred zahvalna mama

  • Logopedi

   16 marta, 2015 at 9:04 pm

   Poštovana,

   Na uzrastu od tri i po godine, dete bi trebalo da se izražava prosto – proširenim rečenicama pravilno koristeći zamenice, priloge, prideve i predloge.
   Na osnovu onoga što ste nam napisali, rekli bismo da kod Vašeg deteta postoje elementi blažeg razvojnog govorno – jezičkog poremećaja, ali bez detaljnije procene njegovih govorno – jezičkih sposobnosti, ne možemo Vam dati precizan odgovor.
   Svakako bi trebalo da dete odvedete kod stručnjaka (logopeda), ali takođe želimo da naglasimo da nije kasno da počnete sa tretmanom, jer se uz adekvatnu stimulaciju teškoća koju ima Vaše dete može prevazići, i njegov govor uskladiti sa očekivanim za njegov hronološki uzrast.

   Srdačan pozdrav,
   Lingua Logos tim

 • Lela

  2 aprila, 2015 at 2:03 pm

  Postovani,

  Molim Vas da me posavetujete vezano za promene koje sam primetila u govboru svog,muskog deteta,uzrasta 2god.8meseci.Naime,dete vec uveliko sklapa recenice, povezuje pojmove, ima veliki fond reci koje razume i govori, ne izgovarajuci svaki glas pravilno i cisto, sto je normalno za njegov uzrast.Pre tri dana sam primetila nagle pormene u govoru deteta.Poceo je da ponavlja pojedine slogove reci *ma ma mama, dodaj mi to, mo ra ra ram da uzmem, do ci ci cu…*povremeno, da bi sledeceg dana to postalo upadljivo i ucestalo.I ranije se desavalo da izgovori jednu rec pa je ponovi kako bi smislio koje reci zeli da upotrebi, ali nije ovako nikada seckao govor, ponavjao slogove, zastajkivao.To je sada toliko upadljivo.Nijemu blokiralo komunikaciju, ali je svakodnevno prisutno u govoru.

  Noc uoci navedene promene u govoru, probudio se iz sna snaznim vriskom * sanjao je znaja iz crtanog filma i nije sat vremena mogao da smiri, te smo ga suprug i ja tesili kako bi ponovo zaspao.
  Pre 4meseca dobio je brata na koga se jos uvek navikava.Svu paznju smo usmerili na njega, ne na bebu, po savetu psihologa kog smo posetili jer je bio poceo ponovo da piski u gacice…
  U poslednjih nekoliko dana sam se dva puta „izvikala“ na njega, jer nije saradjivao,a peli smo se uz stepeniste bez gelendera, sa sve bebom u rukama…
  Dogodi se da ponekad suprug i ja imamo neke bezazlene prepirke pred njim, ali retko,jer smo generalno stalozena, normalna porodica gde vladaju harmonicni odnosi jer smo ponosni mama i tata dvojice voljenih malisana.Beba je naravno donela i nove neprospavane noci, navikavanje jednih na druge, te poneku grubu rec, ali retko…
  Navodim Vam sve situacije kojima je dete bilo izlozeno jer sam veoma zabrinuta za njega.Jednostavno ne mogu da se smirim *dojim bebu i tu crpim snagu da pozitivno mislim, kako ne bih napravila veci problem*, inace sam ocajna i ne znam kako da mu pomognem?

  Da li je to samo prolazna faza ili mucanje?Koliko moze potrajati?Da li treba nesto da preduzmem,jer je pedijatar koji ga prati rekao da ce to proci i da ga za sada pratimo.Kako da mu na vreme pomognem?Molim Vas da me uputite, jer sam ocajna i ne znam sta da preduzmem (znam da treba ignorisati,ne pricati pred njim, ne ispravljati ga, ne terati da ponovi polako i sve te savete vezane za fiziolosko mucanje,sto i cinimo)…

  Unaped hvala, Lela

  • Logopedi

   5 aprila, 2015 at 8:49 pm

   Poštovana Lela,

   Pažljivo smo pročitali Vaše pismo, i rekli bismo da ste do sada sve dobro uradili po pitanju govornog statusa Vašeg sina, i da ste dobro informisani. Stoga Vam nećemo pisati o karakteristikama fiziološkog mucanja, i o regresiji kao reakciji na rođenje brata.
   Ono na šta bi trebalo da obratite pažnju jeste trajanje takvog načina govora. Dakle, fiziološko mucanje se normalno razvojno javlja kod pojedine dece, i traje otprilike mesec dana. Ukoliko ne osujećuje potrebu deteta za komunikacijom, potrebno je Vaše strpljenje da sačekate da se dete izrazi, bez da ga ispravljate i skrećete mu pažnju na način njegovog govora, što i činite. Međutim, ukoliko se disfluentan govorni tok nastavi tokom dužeg vremenskog perioda od navedenog, potrebno je da se obratite stručnjaku (logopedu), kako biste se posavetovali i počeli sa vežbama pravilne tehnike disanja, koja je u osnovi svih vežbi koje se tiču fluentnosti govora, i na taj način sprečili da trenutni zastoj u fluentnosti govora pređe u hronični.
   U međuvremenu, korisno bi bilo da, kada ste u prilici, sa Vašim detetom radite vežbe fine motorike i praksije šake, kroz igru sa plastelinom, glinom, bockalicama, bojicama… jer se stimulacijom ovih sposobnosti istovremeno, na posredan način, stimulišu i govorno – jezičke.
   Budite slobodni da nam se obratite za svako dalje pitanje.

   Srdačno,
   Lingua Logos tim

 • Svetlana

  28 jula, 2015 at 11:08 pm

  Postovana,
  Molim Vas da me posavetujete vezano za promenu govora koji sam primetila kod svog sina od 4,5 godina.Naime primetila sam posebno zadnjih 15 dana da ponavlja vise puta jednu rec.Brzo govori i u zelji da sto pre kaze pocne da ponavlja vise puta jednu rec….poceo je da prica rano,lepo izgovara reci….ali zadnjih 15 dana bas je primetno to njegovo ponavljanje jedne reci ….
  Jako je pametno dete,sa 2,5 god. naucio je boje da razlikuje,zatim da ih izgovara na engleskom,broji na ruskom,zna brojeve do 10,sad vec zna i dosta slova da prepozna ali i da napise,zna svoje ime da napise,mama,tata…poneka slova latinice….
  Ponavljanje jedne reci pocelo je pre nekih mesec dana,samo sto to nije bilo izrazeno kao sada….jako sam zabrinuta….Volela bih da me posavetujete sta da raim…unaper hvala….pozz

  • Logopedi

   9 avgusta, 2015 at 6:39 am

   Poštovana,
   Kod neke dece, disfluentan govor se javlja kao prolazna faza u govorno – jezičkom razvoju, kada još uvek nije usklađen obim leksičkog fonda i detetove potrebe da se izrazi. Može se ispoljiti kao ponavljanje sloga određene reči, ili pak cele reči ili dela rečenice. Ova pojava traje otprilike mesec dana, i nakon toga spontano nestane.
   S obzirom da je kod Vašeg deteta duže prisutan disfluentan govor, da se intenzivira, i imajući u vidu njegov uzrast, savetovali bismo Vas da potražite stručnu pomoć (logopeda), kako bi Vaše dete ovladalo pravilnom tehnikom disanja koja bi mu pomogla da prevaziđe svoju teškoću, i kako biste sprečili da mu se ovakav način govora ustali i pređe u primarno mucanje. Ovakav način govora nije u vezi sa drugim govorno – jezičkim sposobnostima.
   U međuvremenu, nemojte pred detetom pokazivati zabrinutost zbog njegovog disfluentnog govora, strpljivo sačekajte da kaže šta želi, nemojte ga prekidati, završavati reč – rečenicu umesto njega, ili tražiti da ih ponovi. Bavite se aktivnostima u kojima je dete uspešno, i pohvalite detetov trud i uspeh u tim aktivnostima. Naročito su korisne igre koje zahtevaju angažovanje praksije šake – rad sa plastelinom, jednostavne slagalice, bockalice…
   Budite slobodni da nam se obratite za sva dalja pitanja!

   Srdačan pozdrav,
   Lingua Logos tim

 • marica

  31 avgusta, 2015 at 10:42 pm

  Postovani, Imam sina 16mj i neće apsolutno ništa da priča. Inače je veseo dječak i jako zaigran. Nekad imam osjećaj kao da me ni ne razumije kad mu nešto govorim.s druge strane nešto što želi on pokaže pr. Ako želi bocu onda mi donese i stavlja u ruke da mu napunim vode,ili donese daljinski kad želi da mu upalim tv. Ako želi nešto s stola stane pred stol i onda vrišti i pruža ruke.nekad kad se igramo ako mu kažem da mi doda još kockica da složim on donosi.ili ako zeli da se igramo loptom on mi donosi i ja mu bacam…Al nekad kao da me ne čuje. Još ne zna ni mahati papa niti slati puse. Sinoć sam ga učila da šalje puse i uspio je par puta.jutros opet ništa. U zadnje vrijeme je počeo mahati glavom kao „necu“ pr. Ako ga pitam hoćemo li spavati on mase glavom,ali isto nekad mase bezveze pr.dode u kuhinju i gleda i onda mase.Dosta je svojeglav pr.ako je naumio da se poopne uz stepenice onda se uporno penje koliko god puta ga ja vracala on opet dok ne ppostigne sto je zelio,pritom kad ga vracam on vristi i izvija se.Uredno je prohodao s godinu,jede normalno ne bira,spava normalnoTrebam li imati razloga za brigu?Unaprijed hvala.

  • Logopedi

   1 septembra, 2015 at 9:52 pm

   Poštovana,

   S obzirom na uzrast Vašeg deteta, želeli bismo najpre da Vam napišemo određene smernice koje bi Vam pomogle da potpunije sagledate trenutno stanje Vašeg deteta.
   Naime, u periodu između 12. i 18. meseca, ono što nam najbolje govori o stupnju razvoja jeste razumevanje deteta, njegova igra i način na koji reaguje na okruženje, druge ljude i zahteve koji se pred njega postavljaju.
   U ovom periodu dete bi trebalo da razume jednostavne naloge (’dođi’, ’daj’, ’idemo’…), kao i da prepoznaje imenovane predmete i pokazuje ih na zahtev. Na zahtev bi trebalo i da pokazuje delove tela (’gde je pametna glava?’, ’gde je oko?’…). Spontano donošenje predmeta (flašice, lopte, daljinskog upravljača…) u svrhu zadovoljavanja sopstvenih potreba govori nam o situacionom razumevanju, i ovakvo ponašanje bi trebalo podržavati i podsticati, ali nam ne govori i o stupnju razumevanja govora i jezika. Takođe, dete bi trebalo sponatano da prilazi grupi dece u igri, kao i da sa interesovanjem prati i imitira ponuđeni sadržaj tokom igre.
   Naveli ste da ponekad imate osećaj kao da Vas dete ne čuje. Ukoliko ono reaguje na iznenadne zvuke, okreće se ka izvoru zvuka i reaguje ako mu se obratite šapatom, to ukazuje na dobro funkcionisanje čula sluha.
   Kada je dete još uvek odojče, veoma važan indikator razvoja je i takozvana prelingvalna faza, odnosno period pre pojave prve reči. Ukoliko je dete oko četvrtog meseca gukalo, a oko šestog meseca se javilo brbljanje (glasanje diskontinuiranim slogovima, udvajanje dva različita sloga), znači da je motorno – neurološki razvoj adekvatan, i da postoji dobra baza za pojavu govornog jezika. Prva osmišljena reč bi trebalo da se javi između 8. i 12. meseca.
   Naravno, uvek bi trebalo imati u vidu dozvoljena individualna odstupanja, jer svako dete ima sopstveni tok razvoja. Naš savet je da potražite savet stručnjaka, kako bi se procenilo da li je razvoj Vašeg deteta u okviru hronoloških normi za njegov uzrast i uradila diferencijalna dijagnostika, i kako biste na vreme započeli sa tretmanom ukoliko za to postoji osnov.

   Budite slobodni da nam se obratite za sve dalje informacije.

   Srdačan pozdrav,
   Lingua logos tim

 • Vanja

  9 septembra, 2015 at 8:18 am

  Postovani,

  Imam 25 godina i radim u jednom inostranom preduzecu. Sa citanjem i pisanjem nikada nisam imala problema, naprotiv, knjige su nesto sto zaista volim i u cemu uzivam. Propricala sam rano (moji roditelji bi rekli cak i previse 🙂 ), naucila da pisem oko dvije prije nego sto sam krenula u skolu (sa 4ipo), oduvjek sam bila jedan od ” govornika ” u skoli, kasnije na fakultetu i sada na poslu. Imitirala sam dijaloge iz serija i sa 1 godinom i 11 mjeseci sam znala da ispricam bajku Crvenkapa na dva jezika (bilingvalna sam) i isto se tako sporazumjevala sa mojima jos od tog perioda potpuno normalno i razgovjetno.
  Elem, ovu poruku vam saljem jer mi se prije dan na poslu desilo nesto sto nisam nikada iskusila do tada.
  Naime, citajuci neke ugovore odjednom sam, da tako kazem, zaboravila da citam. To nije bio pad koncentracije ili umor ili sanjivost, ja prosto nisam umjela da prepoznam slova. Ili sam znala svako drugo, trece slovo. Morala sam da spelujem rijec, citavih par minuta slovo po slovo, a cak i tada nisam znala sto sam izgovorila ili o cemu se tu radi. Bilo je nemoguce procitati recenicu moj mozak je odbijalo da saradjuje. Ja sam prosto bila dijete koje slabo cita. Okrenula sam drugi fajl na engleskom i sad mi je bilo samo jos teze, jer su slova nekako dobijala drugaciji prizvuk, kao da citam rijeci na kineskom. To je trajalo 20-tak minuta tokom kojih sam poslala sms svojoj majci, ali tek kad sam ga kasnije procitala vidjela sam da nema veze ni sa cim samo gomila neskladno poredjanih rijeci. Zatim je proslo i sve je bilo normalno, ali su me tih minuti zaista nasli u cudu i sada dok pricam cini mi se nevjerovatno. Htjela bih da vas pitam da li su takvi momenti ” trenutne disleksije ” moguci ili je u pitanju vec nesto drugo?

  Srdacan pozdrav.

  • Logopedi

   21 septembra, 2015 at 12:56 pm

   Poštovana,

   Pažljivo smo pročitali Vaše pismo, i budući da ste prirodom posla upućeni na korišćenje i čitanje dokumenata na dva jezika, možemo razumeti Vašu zabrinutost zbog situacije koja Vam se dogodila i nužnost da se pronađe njen uzrok.
   Trenutan gubitak sposobnosti čitanja i pisanja, koji spontano nestane, nije pojava/stanje koji su predmet logopedskog tretmana. Disleksija i disgrafija, kao poremećaji sposobnosti čitanja i pisanja su trajni, ne povlače se spontano, i mogu se donekle prevazići samo uz uporan rad sa logopedom.
   Stoga Vam savetujemo da se obratite lekaru opšte prakse, kako bi Vas na osnovu simptoma uputio na dalje pretrage.

   Srdačan pozdrav,
   Lingua Logos tim

 • Sanja

  13 septembra, 2015 at 12:29 am

  Postovani, imam devojcicu od 3.5 godine i xa sada govori samo mama , tata , baba i to je to. Za ostale reci izgovara samo prva dva sliva svake reci. Npr za crtani kaze ci, hrana je njam,moje mo, molim te mo, cao tao. Da li treba da budem zabrinuta?

  • Logopedi

   21 septembra, 2015 at 12:53 pm

   Poštovana,

   Na uzrastu od tri i po godine, dečiji govor bi trebalo da bude razumljiv za širu socijalnu sredinu. To znači da bi dete trebalo da se izražava rečenicama sastavljenim od pet do sedam slogova, da raspolaže rečnikom od oko hiljadu reči koje pravilno izgovara, kao i da u govoru koristi zamenice, prideve, predloge i priloge. Takođe, očekivani su adekvatni odgovori na pitanja o upotrebi predmeta, ili na pitanja o snalaženju u određenim situacijama (Šta radiš kad si umoran, gladan…?).
   Budući da je kod Vašeg deteta govor sveden na izražavanje u slogovima, neophodno je da potražite pomoć stručnjaka (logopeda), kako bi na osnovu procene deteta napravio program adekvatne govorno – jezičke stimulacije, i tako pomognete Vašem detetu u pravilnom govorno – jezičkom razvoju, kao i neometanoj integraciji u vršnjačku grupu.

   Srdačan pozdrav,
   Lingua Logos tim

 • Mima

  13 septembra, 2015 at 1:25 pm

  Postovani, Moja devojcica ima 5,5 godina i od pre otprilike mesec dana nam se javlja zamuckuvanje. Najcesce je to aaaa, ili ponovi prvi slog dva puta ili preformulise recenicu. Inace je progovorila rano, sa 18 meseci krenila u vrtic, sva dlova pravilno izgovarala i nikada nismo imali problem sa govorom. Mi je ne ispravljamo, pricamo polako i tridimo se da ne primeti zabrinutost. Mene buninto sto ona prica 3-4 dana savrseno, onda jedan dan vrlo cesto upotrebljava aaaa, onda par dana opet nista i tako u krug. Razgovarala sam i sa vaspitacicama, ali one kazu da je u vrticu sve normalno. Ima mladju sestru koja ima 2 godine i cini mi se da je sve poceli kada je sestra pocela da uci teze reci i da izgovara recenice. Nema nikakvih promena na licu ili trlu dok tako prica. Pre nekoliko veceri mi je rekla: ako ne mogu duZe da oatanem budna pocecu da pricam aaa. Molim Vas pomozite. Hvala unapred! Mima

  • Logopedi

   21 septembra, 2015 at 12:53 pm

   Poštovana Mima,

   Disfluentnost (prekid govornog toka) se kod neke dece javlja kao faza normalnog govorno – jezičkog razvoja. To je, takozvano, fiziološko mucanje, koje nastaje kao posledica neusklađenosti opsega leksičkog fonda i detetove potrebe da se izrazi. Traje otprilike mesec dana, nakog čega spontano nestane. Iako se ono javlja uglavnom pre pete godine, nije isključeno da se sada javilo kod Vašeg deteta.
   Takođe, disfluentnost se može javiti i kao posledica nekog stresa, koji za dete može biti i ružan san, strašna priča koju je čulo, ili neki događaj u vrtiću… Taj stres je okidač za pojavu mucanja ukoliko postoji predispozicija da se on ispolji na nivou govorno – jezičkih organa.
   Inače, pojava disfluentnosti sa pauzama od tri – četiri dana, bez vidljivog grča na licu je tipična u početnoj fazi, i znači da se ovaj način govora (mucanje) još uvek nije ustalio. Iako tvrdite da ne pokazujete zabrinutost pred detetom, dete je sigurno oseća, ukoliko je to počelo koristiti da bi zadovoljilo svoje prohteve. Razgovarajte staloženo, umerenim tempom govora, i pokušajte da mu objasnite zašto pojedine stvari nisu dobre za njega. Ne pravite ustupke, jer će to samo motivisati dete da nastavi sa trenutnim načinom na koji govori. Usmerite se na zajedničke aktivnosti sa detetom u kojima se ono oseća uspešno.
   Dakle, pratite način govora Vašeg deteta u narednom periodu. Ukoliko disfluentnost ne nestane spontano u periodu od naredne dve – tri nedelje, ili se intenzivira, potražite pomoć stručnjaka (logopeda), kako bi pomogao Vašem detetu u ovladavanju pravilnom tehnikom disanja i naučio kako da prevaziđe grč, kada do njega dođe u toku govora, i kako se disfluentnost ne bi ustalila i razvio strah od govornih situacija.

   Srdačan pozdrav,
   Lingua Logos tim

   • Mima

    21 septembra, 2015 at 7:47 pm

    Hvala puno, divni ste zaista! Pozdrav od zabrinute mame i njene devojcice!

 • Ivana

  1 aprila, 2016 at 3:45 pm

  Poćtovani,
  moja devojčica je stara 2 godine i 9 meseci. Imenuje predmete,delove tela,prepoznaje slova i sama pročita reč od 4 ili 5 slova, zna da broji do 100 i jos mnogo toga, voli knjige i traži da joj se čitaju pred spavanje, zna da traži vodu, da jede i zna da kaže kad joj se ide u wc i traži od nas pomoc kada joj je potrebna, tj, ako joj se polomi igračka traži da je popravimo,voli da crta i zna da nacrta dosta toga, devojcicu, drvo, sunce, oblake…itd.
  Problem je sledeći,ne upušta se u duže razgovore sa nama. Govor je u većini razuman,i zna baš dosta reči, kada je pitamo nešto odgovori i na tome se sve završava.Da li imam razloga za brigu?

  • Logopedi

   15 aprila, 2016 at 7:10 am

   Poštovana Ivana,
   Na osnovu onoga što ste napisali, deluje nam da je govorno – jezički razvoj Vašeg deteta u skladu sa njegovim hronološkim uzrastom.
   Ipak, napisaćemo Vam par smernica, kako biste znali šta bi trebalo da očekujete na planu govorno – jezičkog razvoja na ovom uzrastu. Dete bi trebalo da može da kaže zašto i kako se određeni predmet upotrebljava, da ponavlja rečenicu sadržanu od sedam slogova, da u svom govoru koristi zamenice, prideve, predloge i priloge, da u svom rečniku ima između 500 i 1000 reči, i da može pravilno da izgovori između 50 i 70 % suglasnika.
   Dakle, ukoliko Vas dete dobro razume i ima razvijene sve navedene jezičke elemente, nemate razlog za brigu. Postoje brojne individualne razlike u vezi sa načinom i potrebom za verbalnom komunikacijom, pa tako razlikujemo ’pričljivu’ i manje ’pričljivu’ decu. Takođe, dete od tri godine u komunikaciji sa odraslima ne može da učestvuje podjednako aktivno, do čega se dolazi vremenom, uz adekvatnu stimulaciju. Dobro je da mu čitate priče pred spavanje, da komentarišete i opisujete događaje u kojima zajedno učestvujete, da ga učite dečije pesme i podstičete pitanjima…

   Radostan rast sa Vašim detetom!
   Srdačan pozdrav,
   Lingua Logos tim

   • Ivana

    20 aprila, 2016 at 3:41 pm

    Hvala vam puno na odgovoru. Sad znam da je sve uredu. I mirnija sam. Sada mi je upravo govorila azbuku i dobro izgovara sva slova osim r i lj koje zamenjuje sa l. Uporna je i ima interesovanja za mnoge stvari,trenutno hoće da čita samnom i dobro joj ide kada joj napišemo neku reč odmah je pročita bez problema isto tako i natpise sa prodavnica i butika…mozda je rano opterecivati je ali ona sama hoće,niko je ne tera na to.

 • Nina

  24 juna, 2016 at 12:12 pm

  Imam sina od 3god.sve razume, zna boje, slova, broji na engleskom do 10, zna neke zivotinje da kaze na engleskom, broji do 20 na srpskom, zna dosta pesmica, zna na slici koje su zivotinje, voce, zna predmete, ali nece recenicu da sklopi, tipa nekaze dajmi vodu neko samo vodu, vodu, nekad kaze ide kuci kod tatu, nece da odgovara kad ga pitas nesto nego samo kad on hoce.Vise on mene ispituje tipa kaze jabuka ja moram da kazem inace ima da ponavlja ili se razbesni.Voli jako pesme, drustven je voli stariju decu.

  • Logopedi

   27 juna, 2016 at 1:48 pm

   Postovana Nina,
   Na osnovu Vaseg opisa, rekli bismo da je kod Vaseg deteta prisutno razvojno kasnjenje govorno – jezickog razvoja. Strucan naziv je razvojna disfazija, a vise o ovom poremecaju mozete procitati na nasem sajtu.
   Vazno je da istaknemo da je u slucaju razvojne disfazije, kao i kod svih odstupanja od standardnog govorno – jezickog razvoja od presudnog znacaja rani tretman i stimulacija. Sto je dete mladje, plasticnost mozga deteta je veca, sto znaci da su i efekti tretmana na ranom uzrastu bolji. U slucaju Vaseg sina, dobro je sto razume govor i sto koristi neke reci kako bi komunicirao, ali se baza maternjeg jezika formira u prve tri godine detetovog zivota, i na tom uzrastu bi vec trebalo da se izrazava prosto – prosirenim recenicama, koristeci pravilno vecinu elemenata jezickog sistema. Naravno, celokupan razvoj svakog deteta tece individualno, pa se na osnovu pocetne opservacije i dijagnostike predlaze i planira program tretmana za svako dete pojedinacno. Ovo pisemo da bismo Vas podstakli da sto pre potrazite pomoc strucnjaka (logopeda), kako biste pomogli svom detetu da prevazidje teskocu koju trenutno ima.
   Obratite nam se slobodno za sve dalje informacije.

   Srdacan pozdrav,
   Lingua Logos tim

 • Anonimna

  6 novembra, 2018 at 7:17 pm

  Postovani moja cerka ima 2 god i 3 meseca jos uvek nista neprica.samo nekad u razmaku od po 15 dana zna da kaze mama baba i toje sve cesto vristi sta god daje pitas ona vristi ili kad nesto hoce ona vuceme za ruku da joj to dam ,inace bistraje samo nekad ko daje iskljucene nistaje ne zanima stjoj se prica cinimise daje malo vise tvrdoglava . Plus razmazena dali dase brinem sto jos uvek nezna nista da kaze hvala vam unapred

 • Ivana

  24 januara, 2020 at 3:57 pm

  Postovani, imam pitanje u vezi svog deteta koji uskoro puni 5 godina.Naime,kod izgovaranja slogova S,Z,C jezik izbacuje napred kroz zube.
  Pokusavali smo da ispavimo,vezbanjem i izgovaranjem reci u kojima su pomeniti slogovi,pritom vodeci racuna da ne izbacuje jezik,ali bez nekog veceg uspeha.
  Da li se treba odmah javiti logopedu,ili da jos sacekamo?
  Zahvalna mama

 • Timea

  7 juna, 2020 at 12:06 pm

  Postovani! Imam cerku od 4 godine. Rano je pocela da prica i nismo imali nikakvih problema. Pre nekih mesec dana je iznenada pocela jako da muca i bila je svesna toga. Na kraju sam ustanovila da se uplasila jer smo se suprug i ja posvadjali,sto ona do sad nije nikad videla. Vezbala sam sa njom svakog dana i proslo je posle 10 tak dana.Medjutim pre par dana je pocela tesko da govori,pravi grimase jako uocljive i ne moze da izgovori neke reci u recenici. Da li ce i to biti prolazno ili da trazimo strucnu pomoc? Da napomenem jos da se ne svadjamo i da joj mnogo paznje posvecujemo. Unapred hvala!

 • Vesna

  11 novembra, 2020 at 1:56 am

  Postovani, dete dve godine nista skoro da nista ne govori, cak bih rekla i da se ne ponasa adekvatno za svoj uzrast, navescu vam nekoliko primera, ne zanimaju ga igracke, skoro da decu oko sebe ne primecuje, ide tako negde tamo vamo, naokolo uopste ne zna gde. Stalno bi se peo, na krevet, na sto itd. Ponekad se i ne odaziva kad ga pozovu, pomalo bih rekla da je hiperaktivan, impulsivan, jefino panju moze da mu privuce tv ili telefon. Hvala unapred

 • Tamara

  23 maja, 2021 at 11:52 pm

  Postovanje, imam jedno konkretno pitanje, ako bi ste bili ljubazni da mi izadjete u susret i date odgovor.Sin mi ima 2 god.i 7 meseci. Moje pitanje se odnosi na to da li je po razvojnim normama sa njim sve u redu,sto bi se reklo.
  Razlikuje predloge u,na,pored.
  Sastavlja prostije slagalice,od 3-4 dela. Koristi prosto-prosirene recenice od nekoliko reci, naravno agramaticne i nije bas svaka rec pravilno izgovorena, ali 90% njih je razumljivo / primer-govori za starijeg brata Vuka-„Vuk sedi dede,Ogi (on) mame“.Zna da recituje pesmice, da razlikuje i imenuje boje i broji do 3, koja je leva,a koja desna ruka i noga.Razlikuje neke od suprotnosti- puno/prazno, dan/noc, otvoreno/zatvoreno,veliko i malo, tanko i debelo, itd.Jako cesto se igra „kao“ igara (najvise i najcesce sa starijim bratom,uz medjusobni dijalog).Imitira govor i ponasanje osoba iz okruzenja.Postavlja pitanja gde je neko, sta radi…
  Kada me recimo vidi da kuvam kafu, postavlja upitnu recenicu-„Mama,kuvas kafu!“, „Mama ja vojim tebe!“, itd.Ono sto mene zapravo zabrinjava jeste da li je i u kojoj meri normalno, shodno njegovom uzrastu, to sto stalno prica o sebi u trecem licu, zatim kada se zaigra sa nekom igrackom, a nekad i sam sa sobom- prica, „sebi u bradu“,nesto ponavlja sto nema nikakav smisao,kao neku izmisljenu rec,brbljanje. Takodje,dogadja se da nekad odbija da izvrsi odredjeni zahtev, da se zaplace ako se udaljim u drugu prostoriju, napadi besa na uskracenje bilo cega zeljenog u tom trenutku.Unapred veoma zahvalna, jedna mozda naporna i preterano zabrinuta mama 🙂 ,
  Tamara Stojanovic.

Dodajte komentar
Ime*
E-mail*
Website