Vrh
 

Blog

OD PRVE REČI DO PRVE REČENICE

Prve reči koje ćete čuti od svojih mališana su mama, baba, deda, zatim oponašanje životnja, imenovanje objekata i igračaka iz detetovog okruženja. Prve reči možemo očekivati oko 12. meseca. U početku će to biti nepravilno izgovorene reči ili samo prvi slog reči. Vremenom će ove reči dobijati pravi oblik. Nove reči možemo očekivati svakodnevno. Nakon toga, od 18 do 24. meseca možemo očekivati pojavu prostih rečenica npr Mama dođi, Tata vozi… Dete u ovom periodu koristi govor da bi zahtevalo, odgovaralo na određena pitanja. Naravno, tolerišu se određenja odstupanja, ali za svako veće odstupanje treba potražiti mišljenje stručnjaka.

 

PREDUSLOVI ZA RAZVOJ GOVORA

Prvi preduslov za razvoj govora je uredan sluh deteta. Da bi dete moglo verbalno da se izrazi, neophodan je odgovarajući nivo razvoja receptivnog govora. Receptivni govor uvek prethodi ekspresivnom govoru. Ukoliko dete ne razume dovoljno, kasniće u razvoju ekspresivnog govora ili će ponavljati reči odnosno rečenice koje ne razume. Bitno je naglasiti da je žvakanje veoma bitan preduslov za pravilan razvoj artikulacije. Često se dešava da roditelji predugo pasiraju detetu hranu, što ima negativan uticaj na razvoj mišića oralne praksije, a kasnije i na izgovor glasova. Osim razvijene motorike oralne regije, veoma je bitan i razvoj krupne i fine motorike. Bitan faktor je i detetova pažnja i motivisanost za komunikaciju. Ne treba zanemariti ni imitaciju, kao ključni element, ne samo u razvoju govora, već i igre i socijalizacije deteta.

 

EKRANIZAM – BOLEST MODERNOG DOBA

U poslednje vreme često slušamo o negativnom uticaju tehnologije, odnosno konkretno ekrana na dečiji mozak, ali retko ko misli da će se on, odnosno njegovo dete naći u toj situaciji. Sve počinje postepeno, najčešće u situacijama kada dete odbija da jede ili je nervozno, pa mu rodtelji daju tablet ili telefon da bi se dete smirilo. Neretko to bude oko 5-6 sati dnevno. Posledice su odsustvo govora, zastoj u razvoju govora, neodgovarajuća intonacija, korišćenje engleskih reči. Nije samo problem govora zabrinjavajući, već i to što deca gube motivaciju nza interakciju i igru sa roditeljima. Mimika lica je slabo razvijena. Do ove dece je teško dopreti, spoljni sadržaji im ne privlače pažnju, dok uz sadržaje sa elektronskih uređaja održavaju pažnju satima.

 

KAKO RODITELJI MOGU STIMULISATI RAZVOJ GOVORA KOD DETETA? 

Veoma je važno ograničiti vreme provedeno ispred ekrana bilo koje vrste, kako u ranom tako i u starijem uzrastu. Kvalitetna interakcija i sveobuhvatna stimulacija su od ključnog značaja, kako za razvoj govora tako i za celokupni razvoj deteta. Poželjno je da imenujete i objašnjavate pojmove i dešavanja iz detetovog okruženja. Zvučne knjige su jedna stavka koju možete koristiti i biti sigurni da će dete biti usmereno i zainteresovano za aktivnost. Čitanjem knjiga i slikovnica stimuliše se razvoj i bogati rečnik svakog deteta. Što im više čitate nove reči će nadolaziti, dete će se upoznavati sa sve većim brojem pojmova. Na taj način fond reči vašeg deteta će se postepeno uvećavati. Deca uče kroz imitaciju, oponašaju naše pokrete, igru, mimiku, intonaciju, reči. Uključujte dete u vaše aktivnosti ono će u tome uživati i oponašati vas. Mišiće oralne regije možete razvijati tako što ćete se igrati sa detetom duvajući papiriće, balone, radeći jednostavne vežbe za pokretanje jezika, kao što su npr pomeranje jezika levo-desno, oblizivanje usana i sl. Svaki detetov trud da vam nešto kaže ili objasni nagradite pozitivnom reakcijom, nadograđivajući komunikaciju. U početku će dete više koristiti gestove i neverbalnu komunikaciju. Kako bude bogatilo svoj fond reči, manje će koristiti neverbalnu komunikaciju. Sve što želite da naučite dete pokažite mu ili zahtevajte od njega da ponovo uradi ili izgovori. Radite isključivo kroz igru jer je to najbrži i najlakši način. Menjajte uloge, igrajte se igre pretvaranja, pevajte, plešite…

 

KADA TREBA POTRAŽITI SAVET STRUČNJAKA?

  • Ako dete ne reaguje na zvuk ili ne obraća pažnju na govor
  • Nema glasovne igre i ne imitira zvukove iz okoline
  • Ne ostvaruje kontakt pogledom
  • Ne odaziva se na ime i ponaša se kao da ne čuje, iako ima očuvan sluh
  • Ne razume jednostavne naloge kao što su ,,Daj loptu“, ,,Pokaži oko“ do 18. meseca
  • Ne pokazuje prstom u pravcu željenog objekta i nema zajedničku pažnju
  • Do 30. meseca ne sastavlja proste rečenice
  • Ukoliko je u trećoj godoni govor deteta nerazumljiv za širu socijalnu sredinu
Kontaktirajte nas na email lingualogos@gmail.com ili putem broja telefona: 011/630-3319 065/55-222-44 062/206-216
Nema komentara
Dodajte komentar
Ime*
E-mail*
Website