Vrh
 

Blog

Screen time sindrom

Kompjuterska tehnologija će neizbežno postati deo života Vašeg deteta .Međutim moramo da se zapitamo u kom trenutku i u kojoj meri.

Činjenica je da današnja tehnologija olakšava obrazovanje. Deca danas brže nego ikada dolaze do informacija, a sistem obrazovanja i u našoj zemlji ide u pravcu digitalizacije.

U Predškolskim ustanovama deca više nego u prošlosti prate različite sadržaje u digitalnoj formi. Time se udaljavamo od štampane forme, a svoj život i život svoje dece prebacujemo u virtuelni svet.

Za razliku od majke koja čita priču svom detetu, priča ispričana od „strane tableta“ nudi pregršt gotovih slika, reči i zvukova. Dete kada sluša majčin glas, prolazi kroz proces prevođenja majčinog glasa u reči, reči u slike i ulaže mentalni napor da prati radnju, dok su deca koja gledaju sadržaj putem  tableta uskracena za pedivan i jako vazan proces imaginacije.

Znamo da prekomerena upotreba  tableta, smart telefona i kompjutera dovodi do oblika digitalne zavisnosti. Novija istraživanja pokazuju da ova vrsta tehnologije utiče na frontalni korteks mozga, koji je zadužen za saznajne funkcije, uključujući i kontrolu impulsa-na identičan način kao i kokain. Tehnologija pobudjuje organizam i u velikoj meri podiže nivo dopamina-neurotransmitera koji je zadužen za dobro rasploženje ali i za zavisnost.

Ali šta ćemo sa onom decom koja nisu zavisna?

Čak i kod dece koja imaju ograničen pristup internetu i „smart“ tehnologiji mogu da se jave odredjeni poremećaji ili smetnje, pogotovo ako uzmemo u obzir da je prosečno vreme provedeno isred ekrana oko 7 sati dnevno.

Istraživanja pokazuju da se kod dece javljaju senzorno preopterećenje, nedostatak kvalitetnog sna kao i hiper-pobudjenost nervnog sistema. Ova deca su impulsivna, neraspoložena, pokazuju nedostatak pažnje i česte agresivne i neprimerene reakcije na najmanje zabrane.

Šta možemo da uradimo?

Vreme provedeno ispred ekrana je u velikoj meri zamenilo kvalitetno provedeno vreme napolju, a tehnologija je postala forma babysitting-a. Deca su nekada slobodno vreme provodila napolju gde su u nestrukturisanom, prirodnom okruženju, dobijala sve potrebne stimuluse i na prirodan način sticala socijalne veštine.

Kao nekada, mi moramo da vratimo decu u prirodu i da im pružimo priliku da se igraju sa igračkama koje neće razmišljati umesto njih.

Nauka je napredovala i sada znamo da se dečiji mozak može oblikovati. Uz pomoć okoline u kojoj deca odrastaju, njihov mozak možemo učiniti jakim.

1.Pustite decu da čekaju-sasvim je prirodno da imaju ono vreme u danu kada im je dosadno.Dosada je prvi korak ka kreativnosti.

2.Nemojte se plašiti da postavite granice-deci su potrebne granice kako bi odrasli u zdrave i sreće ljude.

3.Dopustite deci da učestvuju u svakodnevnim aktivnostima-da savijaju veš, otpakuju namirnice, postavljaju sto-ove male radnje pomažu im da stvore radne navike kasnije u životu.

4.Igrajte se sa decom-čitajte glasno, igrajte uz muziku, jurite se kroz kuću, pomozite deci da budu kreativna.

Zapamtite, roditeljstvo ne treba i ne može da bude perfektno ali je važno da napreduje. Vi čitate ovo jer ste roditelj koji želi da pomogne svom detetu da dostigne svoj puni potencijal. Znači da ste na pravom putu, samo nastavite!

Kontaktirajte nas na email lingualogos@gmail.com ili putem broja telefona: 011/630-3319 065/55-222-44 062/206-216
Nema komentara
Dodajte komentar
Ime*
E-mail*
Website