Vrh
 

Tomatis® Metoda

Tomatis® Metoda je nebihevioralna metoda i nije naučno zasnovana.

Tomatis® Metoda je slušna stimulacija koja koristi muziku kako bi podstakla nervni sistem.

Uvo je odgovorno za mnogo više toga nego da samo čuje. Postoji velika razlika između čuti i slušati. Čuti je mehanizam uva, a slušati je mehanizam mozga.

Kada je slušanje prekinuto mozak prestaje da reaguje na one zvukove koje uvo prenosi. Zbog toga je neophodno usmeriti pažnju i pokrenuti aktivnost mozga. Ovo se dešava kada je mozak vrlo osetljiv na iznenadne promene koje ne može da predvidi.
Npr. Nećete obraćati pažnju na lavež komšijskog psa pošto svakodnevno laje na Vas, ali kada bi ovaj pas mjauknuo odmah biste registrovali ovu promenu.

Pre 50-ak godina  Alfred Tomatis, francuski lekar, otorinolaringolog razvio je ovu metodu i on se smatra pionirom terapije zvukom.  Napisao je 14 knjiga, a 3 su prevedene na engleski. Međutim najveći publicitet Tomatis® metode se dogodio nakon izlaska knjige “Mozart efekt”, Dona Campbella koji je bio Tomatisov učenik i saradnik.

Tomatisovi zakoni

Postoje 3 Tomatis Zakona koji ustanovljuju blisku vezu između uva, mozga, tela i glasovnog izražavanja:

  • ako naše uvo ne može čuti određene frekvencije, onda ih nema ni u glasu, odnosno glas može reprodukovati samo ono što uvo može čuti
  • ako se može ponovno uspostaviti sluh, glas će odmah uneti zvukove koji nedostaju
  • možemo nekome vratiti sluh a time i glas, vežbajući mišiće uva

Tomatisovo otkriće uloge uva u svakodnevnom zivotu je revolucionarno. Tomatis® Metodom nastojimo da uspostavimo vezu uva s mozgom, telom i emocijama.
Unutrašnje uvo, vestibularni sistem s pužem, je prvi senzorni sistem koji se razvija kod fetusa. Do 5. meseca trudnoće je potpuno razvijen i šalje poruke ostatku nervnog sistema.
Tomatis je pojačao intenzitet i boju zvuka menjujući kanale, niske i visoke frekvencije. Visoke frekvencije stimulišu mozak, dok niske frekvencije kao što je kucanje srca, disanje, su zvukovi koje amnionska tečnost filtrira.
Stoga je dominantni zvuk koji fetus čuje majčin glas koji se provodi koštanim putem.

Vestibularni deo unutrašnjeg uva zaslužan je za prostornu dinamiku. Puž i vestibula su povezani s mozgom, većina kranijalnih živaca je vezana za slušne živce. Unutršanje uvo kontroliše ravnotežu, koordinaciju i mišićni tonus.

Da li znate da je uvo povezano sa ¾ najvažnijih živaca nervnog sistema mozga?

90% ukupne energije dolazi kroz unutrašnje uvo. To punjenje  mozga energijom šalje poruke našim zglobovima, kostima i mišićima i daje nam energiju za razmišljanje, stvaranje i kretanje, a sve dolazi od zvukova visokih frekvencija koje se nalaze u delima Mozarta i Gregorijanskih napeva. Zvukovi niskih frekvencija savremene muzike iscrpljuju naše telo, a tako i energiju našeg mozga.

Šta je Mocartov efekat?

Mocartov efekat danas već spominju i vaspitači u vrtiću, ali da li zaista znamo šta je Mocartov efekat?

Mocartova muzika je živa, razigrana, dinamična, nekome vrlo draga i skromna, a neko više voli zahtevnije klasične komade. Ono što obeležava Mocartovu muziku je puno visokih frekvencija.

Kako bi maksimalno stimulisao mozak i na taj način dostigao najbolje rezultate,  Alfred Tomatis, otac Mocartovog efekta, izabrao je Mocartovu muziku sa svim njenim bogatim  visokim i niskim tonovima i frekvencijama.  Međutim Mocartov efekat, odnosno Tomatis® Metoda, ne koristi najkvalitetnije snimke filharmonijskih orkestara, najpotpuniji raspon frekvencija.
Naime, da bi se postigao Mocartov efekat, muzika se  filtrira, naglašavamo visoke frekvencije, a ublažavamo niske frekvencije, ili obrnuto.
To više nije muzika prijatna uvu, koja podstiče muzički doživljaj, zapravo se čini iritantnom i napornom i čim je čujemo shvatimo odmah da nije zaokružena,  da joj nešto nedostaje.
Ali upravo na taj način filtrirana, podstiče rad mozga, reedukuje naše slušanje i tako vežba mozak.
Baš kao kad vežbamo svoje telo: malo skoči u vazduh, malo se spusti na pod, pa opet brzo skoči.

Tomatis je razvio svoj uređaj, elektronsko uvo, koje koristi slušalice i filter zvuka kako bi pojačao frekvencije koje nedostaju. Cilj je bio stimulisati slušanje pacijenata na frekvencije koje im nedostaju.

Tomatis je započeo s tretiranjem brojnih problema tom metodom, uključujući problem čitanja, disleksije, depresije, šizofrenije, pa čak i autizma. Bio je uveren da su mnogi navedeni problemi prouzrokovani nekim nedostatkom u komunikaciji, što je povezano sa slušanjem i uvom. Znanje o fiziologiji uva pokazalo je da se uvo formira nekoliko dana od začeća te je potpuno formirano do 4. meseca trudnoće.  Smatrao je da informacija koja dolazi iz uva fetusa stimuliše razvoj mozga.  Za autizam smatra da je komunikacijski problem koji započinje u trudnoći, jer fetus ne reaguje pravilno na majčin glas. Njegova najkontroverznija metoda nastoji da navede autističnu decu da prepoznaju i odgovore na majčin glas.

Samo slušanjem Mocarta nikad nećemo postići tzv. Mocartov efekat kako se to misli, ili da pojasnim još bolje – Mocartov efekat ćemo postići filtriranom muzikom koja ne mora biti Mocartova.

Ali ono što čini Mocartovu muziku najpogodniju za Mozartov efekat su njen tempo, struktura, melodija, sklad, harmonija i njena predvidljivost. Osim Mocarta, Tomatis metoda koristi i Gregorijanske napeve iz Solesmesa iz istih razloga zbog kojih koristi Mocarta.

Mnoga su istraživanja rađena s Mocartovom muzikom, pa su čak neki i povezivali viši I.Q. sa slušanjem Mocartove muzike.  Međutim tako nešto nisu uspeli da dokažu.

Protokol TOMATIS® Metode

 Inicijalna konsultacija

Nakon uzimanja anamnestičkih podataka, vrši se  procena i određuje vrsta programa za slušanje.

Ciklusi slušanja (pasivna faza)

Postoje dve vrste programa: SR i ER program.

SR program se preporučuje deci koja imaju poteškoće u senzomotornoj obradi, dok su ER programi su manje orijentisani senzomotorno, već se preporučuje za stimulaciju egzekutivnih i jezičkih funkcija i počinju programom ER0. Er programi su usmereni ka manje osetljivoj populaciji i zahtevniji su kada je reč o obradi slušanja.

SR programi sadrže 3 osnovna programa SR0, SR1, SR2. Svaki od tih programa sadrži 56 muzičkih snimaka.

ER programi imaju 6 osnovnih programa: ER0, ER1, ER2, ER3, ER4, ER5.

SR I ER programi su nadograđeni na ideju o 3 zone slušanja. Koncept 3 zone slušanja dolazi iz testa slušanja. Test slušanja može da se podeli na 3 različite zone, od kojih svaka odgovara specifičnim procesima slušanja i problemima koji se na njih odnose.

Kako 3 zone slušanja zapravo pomažu da se razume dejstvo snimaka?

Pre postavljanja programa stručnjaka mora da razmisli u skladu sa kojim ciljevima i u kojoj meri bi trebalo da se radi na zoni 1, zoni 2 I zoni 3 sa određenim klijentom.

Ove zone će služiti kao smernice za razumevanje snimaka koji čine svaki program, pa time i olakšati odabir određenog programa.

Razumevanje efekta svakog konkretnog snimka je ključno za razumevanje sastava programa. Razumevanja sastava programa znači razumevanje njegove svrhe i uticaja. Sastav programa odnosno profil programa je direktan pregled muzičkog sastava koji se sluša. Stoga, snimci koje sadrži pokazuju kako utiču na koju zonu. Više o zonama pročitajte u nastavku teksta.

Postoje dve vrste programa: SR i ER program.

SR program se preporučuje deci koja imaju poteškoće u senzomotornoj obradi, dok su ER programi su manje orijentisani senzomotorno, već se preporučuje za stimulaciju egzekutivnih i jezičkih funkcija i počinju programom ER0. Er programi su usmereni ka manje osetljivoj populaciji I zahtevniji su kada je reč o obradi slušanja.

SR i ER programi su dve grupe programa koje su namenjene da budu dopuna terapeutskom ili pedagoškom radu. Koriste se kako bi zadovoljili potrebe i očekivanja klijenata dok se istovremeno poštuje načelo predostrožnosti.

SR programi sadrže 3 osnovna programa SR0, SR1, SR2. Svaki od tih programa sadrži 56 muzičkih snimaka.

ER programi imaju 6 osnovnih programa: ER0, ER1, ER2, ER3, ER4, ER5.

SR I ER programi su nadograđeni na ideju o 3 zone slušanja. Koncept 3 zone slušanja dolazi iz testa slušanja. Test slušanja može da se podeli na 3 različite zone, od kojih svaka odgovara specifičnim procesima slušanja i problemima koji se na njih odnose.

Kako 3 zone slušanja zapravo pomažu da se razume dejstvo snimaka?

Pre postavljanja programa stručnjaka mora da razmisli u skladu sa kojim ciljevima i u kojoj meri bi trebalo da se radi na zoni 1, zoni 2 I zoni 3 sa određenim klijentom.

Ove zone će služiti kao smernice za razumevanje snimaka koji čine svaki program, pa time i olakšati odabir određenog programa.

Šta to znači? Na tabeli vidimo da je zona 1 najviše senzo-motorna, a već smo naveli da su SR programi za senzornu modulaciju, stoga će SR programi imati najviše uticaja na zonu 1. Dok su na primer ER programi manje senzorno orijentisani I shodno tome samo neki od njih će ciljati na zonu 1.

Važno je naglasiti da posle najmanje 2 SR programa specijalista može da se odluči za uvođenje ER programa, ukoliko je to dobar izbor za klijenta.

 

Trajanje i organizacija SR I ER programa

Svaki program traje 14 dana.

Medjutim, dužina trajanja može da se prilagodi kapacitetima klijenata za slušanje: 10, 15 ili 20 minuta po numeri.

Vreme izlaganja i ukupno trajanje programa u skladu sa kapacitetima za slušanje:

  • Dvogodišnjaci – 14 dana uzastopno u trajanju od 40 minuta
  • Trogodišnjaci- 14 dana uzastopno u trajanju od 60 minuta
  • Četvorogodišnjaci i stariji – 14 dana uzastopno u trajanju od 80 minuta

 

Organizacija između programa

Između prvog i drugog slušanja dužina trajana pauze je oko mesec dana.

Između drugog i trećeg slušanja pauza je od 1,5-2 meseca.

Između trećeg i četvrtog slušanja dužina trajanja pauze zavisi od prirode problema:

3-4 meseca u slučaju specifičnog poremećaja učenja (disleksija, disfazija, dispraksija)

2-3 meseca ukoliko dodše do pervazivnog razvojnog poremećaja, velikih disfunkcija mozga (trauma, afazija), specifičnih poremećaja.

 

 

 

Izlazna procena

Nakon što je odslušan blok od tri ili četiri ciklusa, radi se ponovna procena, koja nam omogućava da procenimo napredak i utvrdimo treba li preporučiti dalje slušanje.
Dobijeni rezultati Tomatis metodom su dugotrajni ili čak  trajni,  pa često nije potrebno produžiti cikluse  izvan početnog programa  (za određene probleme mogu biti sugerisani dalji ciklusi slušanja).

AUTIZAM

Šta je važno znati kada autistično dete prolazi Tomatis® terapiju slušanjem?

Statistika

Tomatis® Metoda kod dečaka s teškim oblikom autizma: Pojedinačne studije slučaja o promenama u ponašanju – Neysmith-Roy, Joan M., južnoafrički časopis za psihologiju, 00812463, 20010301, Tom 31

Kontaktirajte nas na email lingualogos@gmail.com ili putem broja telefona: 011/630-3319 065/55-222-44 062/206-216