Vrh
 

Blog

Pet strategija za podsticanje komunikacije

 

Kako stvoriti uslove u kući i podsticati komunikaciju sa detetom?

Već ste mnogo puta razmišljali kako podstaknuti svoje dete da komunicira. Kako možete povećati broj zahteva kod deteta ili postići rast komunikacije kako bi izbegli frustraciju, redukovali agresiju, nepoželjna ponašanja, tantrume, a sa druge strane povećali socijalnu interakciju kao prvi prirodni korak u razvijanju komunikacije.

Objasnićemo Vam kako da ne propustite brojne mogućnosti koje su pred Vama svakog dana, ali desi se da ih propustite potpuno nesvesno. Za većinu roditelja postaje izazov kako razviti, održati i povećati broj zahteva u funkcionalnom smislu. Pre svega, poželjno je da u sebi razvijete doslednog, strpljivog učitelja koji treba na adekvatan način da podstiče svaki zahtev, a Vaše dete će Vas nagraditi komunikacijom.

Neophodne strategije su:

U odnosu na trenutni nivo zahtevanja Vašeg deteta postavite cilj (cilj može biti npr. poentiranje prstom da bi dobilo željenu stvar, korišćenje jedne reči kao zahtev ili proširivanje zahteva sa dve na tri reči..)

Motivacija je ključna za učenje zahtevanja. Pronađite željeni predmet, igračku, hranu koja je najveća motivacija za dete. Što je jači potkrepljivač veća je verovatnoća za zahtevanjem.

Prvo oblikujemo okruženje: Stvorite uslove za zahtevanje i traženje željenih stvari. Neke od detetovih omiljenih igračaka, stvari ili hrane treba skloniti na nepristupačnim, ali vidljivim mestima. Dajte manje količine nečega jestivog ili zanimljivog kako biste stvorili uslove za zahtev za dopunom. Jedan kolačić, slomljen na 5 delova – to su najmanje 4 razloga za zahtevanje dodatka. Stavite omiljene stvari i igračke vašeg deteta van njegovog dometa, tako da bi od vas tražilo predmet svaki put kada želi.

Dajte detetu određeni nivo podrške kako bi uspelo da zahteva za željenu stvar (npr. oblikujte prst u pokazni gest ili ili pitajte dete šta želi i dajte verbalni model koji će dete ponoviti), odmah nakon toga dajte detetu traženu stvar. Postepeno smanjujte nivo podrške do potpunog ukidanja i samostalnog korišćenja zahteva.

 

 

Nema potrebe da detetu donosite sve čim se unervozi. Nema potrebe da predviđate! NE žurite sa davanjem, već ga podstaknite da samo zahteva. Deca uče iz konsekvenci, onoga kako im dajemo odgovore i kako ih podstičemo. To će se i u budućnosti odraziti na njihovo dalje učenje, održavanje naučenog i generalizaciju. Cilj je da dete nastavi da zahteva za druge predmete i objekte, potrebe, informacije. Kada jednom uspostavi ovu veštinu, treba nastaviti sa zahtevanjem sa drugim ljudima i u drugim okruženjima.

Ako smatrate da je ovaj tekst bio koristan, možete ga podeliti i u komentarima napisati na koju temu biste voleli da pišemo u sledećem blogu!

 

Kontaktirajte nas na email lingualogos@gmail.com ili putem broja telefona: 011/630-3319 065/55-222-44 062/206-216
Nema komentara
Dodajte komentar
Ime*
E-mail*
Website