Vrh
 

Blog

Šta uzrokuje autizam?

Jedno od najčešćih pitanja nakon dijagnoze autizma jeste šta je uzrokovalo poremećaj.

Znamo da ne postoji samo jedan uzrok autizma. Istraživanja pokazuju da se autizam razvija iz kombinacije genetskih i ne-genetskih uticaja.

Čini se da ti uticaji povećavaju rizik da će dete razviti autizam. Međutim, važno je imati na umu da povećani rizik nije isti što i uzrok. Na primer, neke promene gena povezane sa autizmom mogu se naći i kod ljudi koji nemaju poremećaj. Slično tome, neće svako ko je izložen faktoru rizika za razvoj autizma razviti poremećaj. Zapravo, većina neće.

Genetski faktori rizika za autizam

Istraživanja nam govore da promene u određenim genima povećavaju rizik da će dete razviti autizam. Ako roditelj nosi jednu ili više tih promena, može se preneti na dete (čak i ako roditelj nema autizam). U drugim slučajevima, te genetske promene nastaju spontano u ranom embrionu ili spermi i / ili jajima koja se kombinuju kako bi se stvorio embrion. Opet, većina genetskih promena ne uzrokuju autizam. Oni jednostavno povećavaju rizik za poremećaj.

Uticaj sredinskih faktora na nastanak autizma

Istraživanja takođe pokazuju da određeni uticaji okoline mogu povećati ili smanjiti rizik autizma kod osoba koje su genetski predisponirane za poremećaj.

Povećani rizik:

– Stariji roditelj (majka ili otac)

– Komplikacije u trudnoći i/ili tokom porođaja

– Razmak između dve trudnoće manji od godinu dana

Smanjen rizik:

Prenatalni vitamini koji sadrže folnu kiselinu, pre i tokom začeća i u toku trudnoće .

Razlike u biologiji mozga

Kako ti genetski i ne-genetski uticaji dovode do autizma?

 Čini se da većina faktora utiče na ključne aspekte ranog razvoja mozga. Čini se da neki utiču na to kako nervne stanice mozga ili neuroni komuniciraju međusobno. Čini se da drugi utiču  na to kako cele regije mozga komuniciraju jedna sa drugom. Istaživanja nastavljaju tražiti ove razlike sa ciljem da se razviju tretmani i podrška koji mogu poboljšati kvalitet života.

 

Kontaktirajte nas na email lingualogos@gmail.com ili putem broja telefona: 011/630-3319 065/55-222-44 062/206-216
Nema komentara
Dodajte komentar
Ime*
E-mail*
Website