Vrh
 

Blog

Rana stimulacija psihomotornog razvoja

Deca se rađaju sa određenim potencijalom, a u rukama roditelja je da to iskoriste kako bi se potencijal deteta razvio do maksimuma na najprikladniji način. Rana stimulacija je skup tehnika i naučno zasnovanih aktivnosti koje se primenjuju sistematski i sekvencijalno. Koristi se kod dece od rođenja do šeste godine života sa ciljem da se optimizuju njihove kognitivne, emocionalne, socijalne i fizičke sposobnosti.

Svaka faza razvoja zahteva različite podražaje koji se direktno odnose na ono što se trenutno dešava u individualnom razvoju svakog deteta. Veoma je važno da se ovaj individualni razvoj odvija bez upoređivanja ili pritiska na dete. Cilj stimulacije nije ubrzavanje razvoja, prisiljavanje deteta da postigne ciljeve za koje nije spremno, već da prepozna potencijal svakog deteta i predstavi izazove i odgovarajuće aktivnosti za jačanje inicijative, učenja i samopoštovanja.

Medicinska istraživanja su prošla dug put i danas znamo mnogo više o razvoju dečjeg mozga i važnosti ranog razvoja i stimulacije. Apsolutno smo sigurni da je stimulacija koju dete dobije u svojim ranim godinama temelj na kojem će se kasnije razvijati. Rana stimulacija je jedan od načina za poboljšanje motoričkog, kognitivnog, socijalnog i emocionalnog razvoja naše dece, ali takođe moramo poštovati individualni razvoj i predispoziciju deteta. U početku se aktivnosti fokusiraju na jačanje emocionalne povezanosti,  na masažu i taktilne podražaje, poštujući prirodni razvoj deteta i prirodni instinkt njihovih roditelja. Zatim je važno pokrenuti grube motoričke aktivnosti, fine motoričke sposobnosti, koncentraciju i jezik. Vrlo je važno zaštititi nezavisnost i inicijativu deteta tokom procesa učenja

  • Svako dete je drugačije

Deca ne razvijaju sve sposobnosti jednakom brzinom. Individualni razvoj zavisi od sazrevanja nervnog sistema.

  • Paramateri razvoja deteta

Moramo poznavati parametre razvoja ali važnije od toga jeste da razumemo da su ti paramteri prilično veliki i da zavise od više činalaca. Kada razumemo na koji način parametri funkcionišu, možemo ih koristiti kao vodič za aktivnosti i stimuluse koje treba da predstavimo detetu.

Stimulacija bi trebalo da bude pozitivno iskustvo. Nemojte prisiljavati dete na bilo koju aktivnost. Važno je da naučimo da prepoznajemo osećanja deteta u datom trenutku.

Svaka stvar kojoj je beba izložena je čudesna stvar koju treba u potpunosti istražiti svojim očima, ušima, ustima, nosom i prstima. Jednostavne stvari koje možete uzeti zdravo za gotovo predstavljaju svet čuda za vaše znatiželjno dete. Pobrinite se da ono dobije odgovarajuću stimulaciju tokom prvih nekoliko godina života, jer je to vreme kada se mozak vaše bebe razvija brže nego ikada.

Kontaktirajte nas na email lingualogos@gmail.com ili putem broja telefona: 011/630-3319 065/55-222-44 062/206-216
Nema komentara
Dodajte komentar
Ime*
E-mail*
Website