Vrh
 

Blog

Opsesije, rutine i rituali kod dece sa autizmom

Mnoga deca i tinejdžeri sa poremećajima iz autističnog spektra  imaju opsesije, rutine ili rituale. Neka deca imaju sve ove stvari, a druga imaju samo jednu ili dve.

Opsesije

Sva deca imaju omiljene igračke, aktivnosti i teme za razgovor, ali kod dece sa autizmom ta interesovanja su često intenzivnija nego kod dece tipičnog razvoja.

Mlađa deca, na primer, često skupljaju loptice ili knjige ili žele da znaju tačan datum rođenja svih ljudi na koje naiđu u toku dana. Takođe, mogu iznova otvarati i zatvarati vrata ili odlaziti u toalet da otvaraju slavinu. Starija deca često imaju uža interesovanja i veliku potrebu da znaju sve o vozovima, automobilima i sl. Često se interesovanja i opsesije menjaju, nekada su zainteresovani za jednu stvar nekoliko nedelja a nekada i po nekoliko meseci pa čak i godina.

Rituali

Neka deca sa autizmom imaju rituale. Na primer, vaše dete može držati omiljeni objekt na određenom mestu, kao što je ćošak u spavaćoj sobi ili uvek ista polica. Možda će je izvaditi i dotaknuti pre spavanja uvek na isti način. Može piti samo iz određene čaše, sedati na stolicu na određeni način ili dodirivati kvake u svakoj prostoriji.

Rutine

Rutine su jako važne za decu sa autizmom. Možda svaki put žele da napuste kuću na isti način ili imaju tačno određen „sistem“ po kojem idu na spavanje. Put do škole ili prodavnice mora uvek biti isti i sl. Kada se ove rutine prekinu, deca postaju uznemirena.

Ne znamo šta uzrokuje opsesivno ponašanje ili potrebu za rutinom i ritualima. Uzrok možda nije isti za sve.

Za malu decu sa poremećajem iz autističnog spektra koja imaju ograničene veštine igranja, posebni interesi mogu biti samo nešto u čemu uživaju.

Za mnogu decu iz spektra opsesivno ponašanje, rutine i rituali mogu biti odgovor na stres i anksioznost. Njihove poteškoće u komunikaciji otežavaju im razumevanje onoga što se događa oko njih a to je za njih stresno pa im rituali, opsesije i rutine daju osećaj kontrole u takvim situacijama.

Takođe, deca sa autizmom često imaju problem senzorne integracije. Na primer, dete može često povlačiti ruku kroz tuđu kosu ili bradu jednostavno jer mu taj osećaj prija i pruža mu zadovoljstvo.

Šta raditi?

Može vam pomoći ako postaviti neka pitanja o toj navici i razmisliti kako ona utiče na Vaše dete i porodicu. Na primer:

– Da li ponašanje vašeg deteta utiče na njegovu sposobnost učenja?

– Da li ponašanje vašeg deteta utiče na njegov društveni život?

– Da li ponašanje vašeg deteta utiče na sposobnost vaše porodice da obavlja svakodnevne aktivnosti ili da ide na odmor ili putovanje?

– Kako biste se osećali ako ponašanje ostane isto i za nekioliko godina?

– Da li ponašanje vašeg djeteta nanosi štetu sebi ili drugima?

Vaši odgovori na ova pitanja mogu vam pomoći da odlučite da li je vredno pokušati promeniti stvari. A ako odlučite da želite raditi na opsesijama i rutinama, vaši  odgovori će vam pokazati na koje ponašanje treba da se fokusirate.

Pre nego što razvijete plan za upravljanje opsesijama, ritualima i rutinama vašeg deteta,važno je razmisliti o razvojnom nivou i veštinama komunikacije vašeg deteta. Primer, da li Vaše dete ima dovoljno razvijene veštine komunikacije da razume vaše naloge.

Najvažniji korak pri izradi plana za rešavanje problema jeste da otkrijete šta uzrokuje ponašanje i koja je funkcija tog ponašanja. Ako su u pitanju senzorni problemi onda možete prilagođavati okolinu vašeg deteta njegovim potrebama ili ga postepeno izlagati senzornim inputima koji mu nisu prijatni.

Prvi korak: Targetirati ponašanje

Drugi korak: Identifikovati šta uzrokuje ponašanje i šta ćemo koristiti kao motivaciju za dete u radu

Treći korak: Napraviti promene

Tretiranje nepoželjnih ponašanja je najizazovniji problem i za roditelje ali i za terapeute. Zbog toga jako je važno da se detetu pristupa pažljivo i da se svi pridržavaju dogovorenih koraka u terapiji. Deca često brzo napreduju na terapiji i negativna ponašanja se smanjuju dok je detete u kontaktu sa terapeutom ali se ponašanje vraća u okruženju vrtića ili kuće, zbog toga mora se timski raditi na otklanjanju problema ( terapeut, škola ili vrtić, porodica).

Kontaktirajte nas na email lingualogos@gmail.com ili putem broja telefona: 011/630-3319 065/55-222-44 062/206-216
Nema komentara
Dodajte komentar
Ime*
E-mail*
Website