Vrh
 

Blog

Kada se vaše dete ne igra sa drugom decom

„Kada smo u društvu prijatelja koji imaju decu, moj trogodišnji sin se izoluje i priča o igračkama. Ne igra se sa drugom decom i igračkama. Ne želim da se on povlači. Kako da ga naučim da se igra? Kako da se igram s njim?“

Vrlo često čujemo od roditelja da ovako opisuju ponašanje svoje dece u društvu drugih.

Sasvim je uredu da vaše dete ponekad želi da se povuče, ali ukoliko želite da bude više uključeno u igru s drugom decom onda ga morate naučiti kako da se igra sa njima.

Neki roditelji više vole da se spuste na pod i tako ulaze u uloge raznih likova, dok drugi pak više vole da vode udobnije razgovore na kauču i nije im prirodno da se drugačije igraju.

Značaj igre za rani razvoj i učenje je dobro istražen i dokumentovan. Znamo da su veštine igranja važne, ali da li možemo dete podučiti tim veštinama? Zar nije igra nešto što dolazi prirodno kod svakog deteta? Naš odgovor je- Da, možete da naučite dete kako da se igra!

Kako možete da uključite dete da se više igra? Evo nekoliko saveta u nastavku. Zapamtite, ove ideje su potkrepljene višedecenijskim istraživanjima analitičkog ponašanja.

  1. Modelovanje (Imitacija)

Pokažite detetu kako da se igra, a onda ga ohrabrite da učini isto. Npr. recimo da imate igračke konja. Napravite nekoliko galopa dok pravite zvuk usnama i jezikom. Neka budu blizu. Neka skoči na krilo deteta. Zatim predajte konja detetu i recite mu „Tvoj red“ ili „Pokušaj sada ti“.

  1. „Pozitivni pojačivač“ (Nagrada)

Kada želite da se vaše dete uključi u igru s drugim detetom, postavite jednostavnu situaciju kako bi znali šta se od njih očekuje i šta će dobiti kao nagradu. Primer: „Prvo se igrajte Marko i ti sa kockama, a onda možete sami listati knjige.“

  1. Strukturisaniji sistem pozitivnog pojačivača

Pojačajte igranje sa drugom decom u vremenski intervalima. Počnite postepeno, sa malom minutažom a zatim povećavajte. Npr. „Igraj se sa drugom 1min, a zatim možete da slažete slagalicu (ili nešto što više voli da radi)…Sledeći put neka bude 2min, a zatim 3min itd. Možete koristiti tajmer, a zatim pustiti dete da samo izabere šta želi da radi kada vreme istekne.

 

Vi sad možete reći sve su to sjajne stvari, ali šta ako meni igra nije prirodna…Kako da pronađem ideje?

 

DA: Gledajte drugu decu istog uzrasta kao i vaše dete kako se igraju da biste dobili ideju;

 

NE: Nemojte se brinuti šta će drugi reći ili misliti o tome što glumite konja, mačku ili leptira.

 

DA: Ostavi svoj ponos i nesigurnost iza vrata;

 

NE: Ne recitujte činjenice. Dosadno je ako govorite: „Ovaj konj je crn. Konji žive na farmama. Oni prave buku. Ponekad ljudi jašu konje.“

 

DA: Imitirajte životinje, pravite grimase i velike pokrete rukama. Veliko da za: „Njiiiiiiii“ dok galopira po sobi.

 

DA: Ohrabrite dete da vas imitira. Lepršajte krilima i letit po sobi. Recite svom detetu „Sledi me, lepršaj krilima! Hajde da letimo!“

 

NE: Nemojte zaustavljati dete kada nešto krene da radi za vama. Igrajte se sa njima. Uradite to sa njima i zabavite se.

 

DA: Igru koristite kako bi ona vremenom postala najbolja nagrada. Koristite je kako biste podstakli maštu i interakciju sa svojim detetom.

 

Igra je važna. Znamo da jeste. Prestanite da budete odrasli na neko vreme i podučite svoje mališane da se igraju u skladu sa njihovim godinama.

Kontaktirajte nas na email lingualogos@gmail.com ili putem broja telefona: 011/630-3319 065/55-222-44 062/206-216
Komentari
  • Јанко

    12 januara, 2019 at 12:08 am

    Браво, квалитетам и сажет водич. Ово треба више људи да чује 🙂

Dodajte komentar
Ime*
E-mail*
Website