Vrh
 

Blog

ADD – deficit pažnje- 5 strategija koje roditelji mogu da implementiraju

ADD (Attention Defficit Disorder) ili u prevodu poremećaj deficita pažnje jedna je od najčešćih dijagnoza koju dobijaju deca u SAD-u. U Srbiji ne postoje statistički značajna istraživanja na ovu temu, ali na osnovu opisa nastavnika i roditelja, moglo bi se reći da procenat nije zanemarljiv.

Koje su glavne karakteristike dece sa ADD-om?

 1. Selektivna pažnja;
 2. Hiperaktivnost (ADHD, poremećaj pažnje sa hiperaktivnošću);
 3. Rasejanost i zaboravnost;
 4. Implusivnost;
 5. Jake emocije;
 6. Brzo smenjivanje iz stanja pospanosti u stanje hiperfokusiranosti;
 7. Loš rukopis;
 8. Loša vremenska orijentacija;

Dijagnoza ADD-a se najčešće postavlja sa polaskom u školu. Tada roditelji i nastavnici primećuju da dete ima poteškoće da sledi instrukcije, da sedi na času i fokusira se na ono što učitelj govori, da imaju poteškoće u zapamćivanju pročitanog i da nakon pročitanog teksta zapamte činjenice koje su manje važne, a ne memorišu ono što većina memoriše. 

Kako pomoći detetu sa ADD-om?

Ono što se ponekad naziva lenjost, bezobrazluk, nevaspitanje najčešće je zapravo deficit pažnje ili ADD i uglavnom ima neurofiziološko poreklo.

Evo pet koraka koje roditelji mogu da implementiraju kod kuće:

 1. Pohvalite odgovarajuće ponašanje ili dobro urađen zadatak;

Usredsredite se za početak na pozitivne stvari koje vaše dete radi, učvrstite ih i pohvalite;

 • Koristite jasna uputstva;

Dajte jasna uputstva o ponašanju koje želite da vaše dete primeni. Zadržite razumna očekivanja i nešto što je dete u stanju da uradi.

 • Token sistem ili sistem skupljanja bodova;

Važno je da dete svakodnevno vidi svoj napredak, ovaj sistem im omogućava da dobiju nagradu kada skupe određeni broj bodova ili tokena. Cilj je da dete ispuni određena očekivanja ili ispuni određeni zadatak bilo da je reč o kućnim poslovima ili domaćem zadatku. Kratkoročne nagrade su obično efikasnije, kao što je dodatni pristup računaru ili omiljeni slatkiš. Pozitivno pojačanje je uvek jača motivacija od negativnog pojačanja ili kazne.

 • „Ugovor o ponašanju“

Oni često bolje funkcionišu kod starije dece i tinejdžera. Uključite ih u sastavljanje pravila i nagrada za ponašanje. Očuvajte realna očekivanja i usredsredite se na nekoliko važnih stvari, nasuprot svemu odjednom. Važno je da se održi njihova motivacija, tako da ciljevi budu kontrolisani i ostvarljivi.

 • Doslednost;

Da bi bilo šta zaista funkcionisalo i trajalo tokom vremena, potrebno ga je dosledno primenjivati.  Implementacija dogovorenih pravila na dnevnom nivou i davanje zarađenih nagrada važna je za uspostavljanje pozitivne promene ponašanja.

Ovo su samo neki od koraka koje možete da primenite kod kuće kako bi se postigle prve promene i poboljšanja na planu pažnje i ponašanja. Svakako da je stručna pomoć neophodna kako bi se napravile strategije za dete kao pojedinca i njegovo bolje funkcionisanje u društvu.

Kontaktirajte nas na email lingualogos@gmail.com ili putem broja telefona: 011/630-3319 065/55-222-44 062/206-216
Nema komentara
Dodajte komentar
Ime*
E-mail*
Website